Actief Duurzaam Verbinden

In 2013 is het ambulant jongerenwerk gestart met een project waarbij jongeren uit de straatcultuur actief worden gecoacht en begeleid naar een arbeidsplaats, onderwijsinstelling en/of hulpverleningsinstantie.

Het gaat om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze werkwijze biedt jongeren, die door eigen ervaringen wantrouwend tegenover de systeemwereld staan en zorgmijdend gedrag vertonen, een veilige coach/begeleider. De jongerenwerker is immers onderdeel van het dagelijks leven van deze jongere en wordt door de jongere niet gezien als onderdeel van de systeemwereld. Aanleiding voor de start van dit nieuwe project was de succesvolle coaching van Raymon, een jongere die was vastgelopen bij het vinden van werk en het volgen van een opleiding.

Jeroen Slager, werkgever en eigenaar van camping ’t Reestdal in Balkbrug: “Als werkgever ben ik bereid om (risico) jongeren kansen en ruimte te bieden. De plaatsing van Raymon in ons team bleek een goede match. Hij was zo uit de sfeer van zijn omgeving. Het belangrijkste resultaat is dat hij de draad heeft opgepakt en weer met een opleiding is gestart. Het slagen van dit project valt of staat met de betrokkenheid van de samenwerkingspartners en met de motivatie en bereidheid van de jongere zelf.”

Slager: “Het voordeel van de coaching van de jongerenwerker is dat zij bij meerdere deelleefgebieden van de jongere betrokken zijn en niet alleen aandacht hebben voor het stuk werkbegeleiding. Die betrokkenheid kan de succeskans vergroten. Ik denk dat voor een aantal (risico)jongeren de SMON zeker deze trajecten kan voortzetten. Daarmee bedoel ik dus de jongeren waar zij een goed beeld van hebben binnen hun werkveld.”

Raymon: “Ik heb hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen en heb geleerd om voor mezelf op te komen. Ik volg nu de opleiding Transport en Logistiek, werk bij een transportbedrijf en heb geen Wajong meer. Als jongere zou ik SMON aanbevelen omdat zij met je meedenken. Zij gaan ervoor als jij dat ook wilt.”