Preventiecampagne middelengebruik

‘Goed voorbereid in Dalfsen?’

Roken, drank en drugs

Goed voorbereid: tips

Natuurlijk, er is verschil tussen gamen, social media, alcohol en drugs. Maar als jouw kind zich niet kan lostrekken van de computer of smartphone, dan kan dit gedrag even zorgelijk zijn als gebruik van alcohol of drugs. Hoe stimuleer je een gezonde leefstijl en voorkom je problemen met gamen, sociale media, alcohol en drugs?

  • Houd contact met je kind. Praat over zijn/haar bezigheden en hobby’s; weet wie zijn vriendenkring is en ken de ouders van deze jongeren.
  • Zorg dat jezelf genoeg weet. Zoek informatie op over roken, alcohol en drugs. Ben op de hoogte van deze middelen voordat jouw kind daaraan toe is. Grofweg betekent dit: verdiep je in roken, alcohol en softdrugs eind groep 8 van de basisschool. Over soft- en harddrugs zoek je informatie op als je kind zo rond het einde van de derde van de middelbare school zit.
  • Stel duidelijke regels en grenzen. Maak afspraken en houd jezelf eraan. Stel voor gamen en social mediagebruik een tijdsduur vast waarop jouw kind mag gamen en chatten. Verbied gebruik van roken, alcohol en softdrugs tot 18 jaar. Met afspraken stel je het gebruik zo lang mogelijk uit. En mocht jouw kind tóch stiekem gaan roken, drinken of drugs gebruiken, dan doet hij of zij dat minder, dan wanneer je geen afspraken hebt gemaakt. Afspraken leveren dus sowieso gezondheidswinst op. En dit vergroot de kans op minder problemen met het gebruik van roken, alcohol en drugs op latere leeftijd.
  • Baseer de afspraken op de informatie die je hebt. Leg deze regels uit.
  • Geef complimenten wanneer het goed gaat, wanneer situaties goed worden opgelost of wanneer verstandig op bepaalde situaties is gereageerd.
  • Begeleid jouw kind bij het maken van keuzes, stimuleer je kind om goed na te denken over vriendjes, alcohol, roken, etc.
  • Besef dat je een voorbeeldfunctie hebt, dus geef het goede voorbeeld.
drank en drugs