Preventiecampagne middelengebruik

‘Goed voorbereid in Dalfsen?’

Roken, drank en drugs

In gesprek met…

Voor deze campagne zijn diverse gesprekken gevoerd met professionals en jongeren.
Deze gesprekken kunt u hieronder lezen.

“Dit is zo herkenbaar! Met de beste bedoelingen wil je niet dat je kind alcohol drinkt of wiet rookt”

Op 28 juni speelde theatergroep PlayBack hun theaterstuk ‘Onder invloed’ in het kader van de preventiecampagne ‘Goed voorbereid in Dalfsen? Roken, alcohol en drugs’. Aan de hand van herkenbare situaties werden ouders uitgenodigd en uitgedaagd met elkaar in gesprek te gaan over middelengebruik onder jongeren. Spelenderwijs en zonder oordeel  wisselden ouders perspectieven uit op vragen zoals ‘is een feestje zonder alcohol feestelijk’, ‘waar ben je bang voor als ouder waardoor je alcohol (niet) verbiedt’ en ‘hoe maak je je kind weerbaar tegen groepsdruk’.

Boze ouders, stuurse pubers.  Dit waren de rollen die het meeste langskwamen in het theaterspel van PlayBack. De 98 aanwezigen, merendeels ouders en een aantal professionals,  leefden mee zo bleek uit een reactie van één van de ouders. “Dit is zo herkenbaar! Met de beste bedoelingen wil je niet dat je kind alcohol drinkt of wiet rookt en voor je het weet is er alleen maar wantrouwen en ruzie in huis. Daaaag gezelligheid.”  Dat het ingewikkeld is om het rond deze thema’s gezellig te houden liet PlayBack zien.  En dat er toch mogelijkheden zijn om de druk van alcohol- en drugsgebruik af te krijgen, werd gaandeweg de avond ook duidelijk.  Met dank aan de aanwezigen, die volop meedachten en -discussieerden en zelfs het podium opgingen om een andere versie van een vastgelopen scène te laten zien. Theater spelen en het andere gesprek voeren, dat is lef hebben!

Twee inzichten voor ‘het andere gesprek’

Boze ouders zijn vermoedelijk bezorgde ouders. Vertel je kind dat je bezorgd bent (bijvoorbeeld over een jointje roken) en waarom. Dat je je gevoelens hierover uitspreekt maakt je niet zwak. Het levert waarschijnlijk een heel ander gesprek op dan het patroon van verbieden, boosheid, escalatie waar je misschien wel in beland bent. Tip van Michael de Vries, SMON: “Zoek contact met andere ouders over dit onderwerp als je bang of geschrokken bent. En ga niet direct de confrontatie aan als je zoon of dochter thuis komt en tegen de regels in een biertje heeft gedronken. Emoties hebben dan vaak de overhand en dat is geen goede basis voor een goed gesprek.”

‘Stuurse pubers’ zijn vermoedelijk niet het hele verhaal. Is je kind verongelijkt omdat zij geen drank mag hebben op haar 16jarige verjaarsfeest? Of baalt ze ervan dat die coole gasten van 18 – meekomers van vrienden-van-vriendinnen-  dan echt niet komen, waardoor zij ’super voor schut staat’. Praat door over wat vriendschap inhoudt en voor wie of wat die 18-jarige jongens komen. De kans bestaat dat je dochter ontdekt een kleiner feestje met haar eigen vrienden fijner te vinden.

Zoals wethouder von Martels in zijn slotwoord meegaf na afloop van het theater: “Ouders, wees niet onder invloed, maar van invloed. Jullie zijn geweldig belangrijk voor je kinderen.”

Bijeenkomst Playback 28 juni

“Wij zijn vaste gebruikers, gemiddeld zo’n 10 tot 15 jointjes per week, wij kunnen dus wel zeggen dat we ervaren gebruikers zijn”

Twee vrienden (16 & 17 jaar) uit de gemeente Dalfsen, ze zien elkaar iedere dag en hebben veel plezier met elkaar. Het plezier gaat vaak gepaard met een jointje, “dan kunnen we even weer alles vergeten en zijn we uit de dagelijkse sleur” vertellen ze.

De ene jongere drinkt zich ieder weekend dronken, de ander rookt regelmatig een jointje. Volgens deze jongeren moet een jointje best kunnen en is het voor hen heel ‘normaal’. Rond hun 14e kwamen ze voor het eerst in aanraking met een jointje. “Ik wilde het altijd wel eens proberen, het leek me best grappig!” “De eerste keer kreeg ik een jointje van een oudere vriend. Ik was enorm stoned”. Op de vraag wat ze vinden als jongeren van 14 beginnen met blowen; zijn ze er allebei over eens dat dat zeker te jong is. “Als we jongeren tegen komen die veertien jaar of jonger zijn en blowen, dan pakken we de joint af of we spreken ze aan”. “Wij vinden dat je juist de groep van 12 tot 15 moet voorlichten over drugs, op school gebeurt dat bijna niet, dat is jammer”.

Zijn er vooroordelen over blowen? “Die zijn er zeker, maar je mag pas oordelen over blowen als je het zelf ervaren hebt” “Wij zijn vaste gebruikers, gemiddeld zo’n 10 tot 15 jointjes per week, wij kunnen dus wel zeggen dat we ervaren gebruikers zijn”. “Je hoort vaak van alles over blowen en vooral het negatieve, maar blowen heeft voor ons ook zeker positieve effecten. Toch ben ik mij er steeds meer van bewust dat blowen niet goed voor je is en vooral heel erg duur, daarom ben ik ook aan het minderen.”

Harddrugs is echt een ‘no go’ bij de twee vrienden. “Het maakt je leven kapot en de gevolgen zijn veel groter dan bij blowen”. Ze vertellen dat ze het van dichtbij hebben meegemaakt wat harddrugs met iemand kan doen. “Harddrugs verpest je leven, dat gaat mij echt te ver”.

De jongeren willen ouders, scholen en alle instanties meegeven dat voorlichting belangrijk is. “Er wordt heel veel voorlichting gegeven over alcohol, over drugs moeten we zelf maar gaan googlen”.

goedvoorbereid-dalfsen

Aan soft- of harddrugs komen is voor jongeren in de gemeente Dalfsen een fluitje van een cent

In de gemeente Dalfsen zijn twee jeugdagenten werkzaam: Sander van Eerde en Arjan Prins. Ook zij participeren in de campagne ‘Goed voorbereid in Dalfsen? Roken, drank en drugs’, omdat zij vanuit hun werk zien dat het drugsgebruik onder jongeren de laatste jaren toeneemt.

“Laten we voorop stellen dat het drugsgebruik onder jongeren niet extreem hoog is in vergelijking met andere gemeenten. Een aantal jaren geleden was drugs voor veel jongeren nog onbekend gebied, maar tegenwoordig zijn er behoorlijk wat jongeren die wel eens met drugs hebben geëxperimenteerd. Bij de meeste jongeren hield het gebruik na een dergelijk experiment wel op, omdat het bijvoorbeeld niet beviel of omdat jongeren het toch onverstandig vonden om hiermee verder te gaan. Maar voor een deel van deze jongeren geldt dat zij serieuze problemen op het gebied van verslaving of gezondheid ontwikkelen. En we zien ook dat deze groep gaandeweg steeds jonger lijkt te worden. Het gaat niet alleen om een jointje, maar ook om zwaardere vormen van drugs. Daar maken wij ons wel zorgen over”, aldus jeugdagent Arjan Prins. “Deze signalen komen ook binnen bij andere professionals, daarom zijn we met GGD, Tactus, SMON, leden van de Sociale Kern Teams en de gemeente Dalfsen de campagne gestart, die zich vooral richt op ouders en verzorgers.”

Gevolgen drugsgebruik kunnen wekenlang aanhouden
Zijn collega, jeugdagent Sander van Eerde, vult aan: “Zo hebben we bijvoorbeeld al een aantal keren met jongeren uit de gemeente Dalfsen te maken gehad die betrapt waren in een horecagelegenheid met drugs op zak of dat zij drugs gebruikt hadden. In sommige gevallen betroffen dit jongeren van amper 15 of 16 jaar. Dit is op zich al zorgelijk, maar het wordt nog vervelender wanneer we naar meldingen worden gestuurd dat jongeren onwel zijn geworden na het gebruik van drugs. In sommige gevallen belanden zij dan zelfs in het ziekenhuis en hebben soms nog wekenlang last van hun drugsgebruik”.

Via via aan drugs komen
“In een uiterst geval kan het zo zijn dat een jongere komt te overlijden”, aldus Arjan Prins. Bijvoorbeeld als er sprake is van vervuilde drugs of verkeerd gebruik van drugs. Dit is in Nederland helaas al vaker gebeurd. De jeugdagenten willen wel benadrukken dat bovenstaande heus niet voor alle jongeren geldt. “Het merendeel van de jongeren moet er niets van hebben, maar dat neemt niet weg dat er een risico is dat jongeren ermee in aanraking komen”, aldus Arjan Prins. “In bijna iedere vriendengroep zijn er altijd wel één of twee personen die iemand kennen, of via via kennen, die drugs kan leveren. En met de komst van smartphones en social media is een dergelijke drugsafspraak ook zo geregeld. Vaak een fluitje van een cent dus en dat gebeurt dan bijna altijd buiten het zicht van ouders en ons, als politie. Vaak denken mensen in de gemeente Dalfsen dat dit typisch problematiek uit de grote stad is, maar wij zien en merken dat dit net zo goed voor de gemeente Dalfsen geldt”, zo legt Sander van Eerde uit.

Drugsgebruik niet alleen uit de ‘grote’ stad
De jeugdagenten zouden graag zien dat ouders zich bewust zijn van het feit dat drugsgebruik en het verhandelen ervan ook in de gemeente Dalfsen plaatsvindt en echt niet alleen in de grote stad. “En dat in potentie alle jongeren met drugs in aanraking kunnen komen, mochten ze daar behoefte aan hebben. Het zou erg helpen als ouders signalen van drugsgebruik herkennen en in gesprek kunnen komen met hun kind, zodat samen met eventuele hulpverlening verslavingsproblemen of andere gezondheidsproblemen voorkomen of verholpen kunnen worden”, zo besluiten de jeugdagenten.

Sander en Arjan